Хасково

Само 8 хасковлийчета в Асоциацията на децата с диабет

Елисавета Котова

Елисавета Котова

Само 8 малчугани от Хасково са регистрирани в Националната асоциация на децата с диабет. Те са от І до VІІ клас, съобщи за Haskovo.info председателят й Елисавета Котова. „За съжаление нямаме информация за точния брой на заболелите деца в област Хасково. Една от основните причини за това е, че тук няма детски ендокринолог„, допълни Котова.

Днес тя е на посещение в областния град като организатор на обучение на медицински сестри и лекари в детските градини и училищата за лечението на диабет при децата.

Мотото на инициативата, която се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е  „Децата с диабет не са различни“.

Обучението в Хасково се води от лекар от клиниката по ендокринология, диабет и генетика в София. Д-р Маргарита Аршикова представи съвременните практики и препоръки в областта на лечението и профилактиката на диабета, както и особеностите и усложненията на заболяването в детско-юношеската възраст. 

Не очакваме от вас да лекувате нашите деца, а да им съдействате и помагате, за да не се чувстват различни. Целта е децата да не живеят с мисълта, че са болни и да не се крият в тоалетните, за да си измерят кръвната захар“, обясни Котова, която е майка на дете с диабет. Тя допълни, че училищата и детските градини в област Хасково, които имат такива възпитаници, ще получат по един безплатен глюкомер и тест-ленти. На участниците в обучението ще бъдат раздадени сертификати.

Д-р Маргарита Аршикова

Д-р Маргарита Аршикова

Близо 45 лекари и медицински сестри присъстваха на обучението

Близо 45 лекари и медицински сестри присъстваха на обучението

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button