Любопитно

Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи

Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава да расте.

245 лешояда от различни възрасти бяха преброени в Източни Родопи по време на традиционния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите през изминалите почивни дни. В гръцката част на планината са регистрирани 60 птици така за Родопите стават общо 305 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са установени да нощуват в Източни Родопи до този момент от 2005 г. насам, когато започва тази схема за наблюдение на вида.

За сравнение, миналата година бяха регистрирани 147 лешояда заради лоши метеорологични условия, което в крайна сметка доведе и до по-ниската численост на установените птици. Преброяването традиционно се провежда в началото на зимата, когато започва размножителния период на лешоядите. Целта е да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова структура, предгнездовото разпространение и да се идентифицират потенциални заплахи в местата за гнездене и почивка.
В България ежегодният мониторинг обхваща и местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС „Зелени Балкани“, „Фонд за дивата флора и фауна“ и Дружеството за защита на хищните птици работят за връщането на вида.

В преброяването в Родопите са участвали 18 експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците и Фондация „По-диви Родопи“ oт българската страна и 14 души от гръцката страна на Родопите. Заради усложнената обстановка се наложи ограничение на преброителите до един или двама души на точка за преброяване. Сред другите наблюдавани интересни видове са сокол скитник, скален орел, морски орел, северен мишелов, скалолазка.

Традиционното преброяване на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров се провежда от 2005 г. и това е шестнадесетото поред преброяване. Организатор и координатор е БДЗП в партньорството с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мартин
Мартин
27.11.2020 15:22 15:22

Добра новина за престъпници като Тома Белев, който ще поиска още няколко милиона по обществена поръчка от Министерски съвет, за да може да преброи и белоглавите лешояди в Източните Родопи, след като преди години преброи всичките делфини в Черно море за 3 000 000 лв.!

Беглик
Беглик
04.12.2020 9:07 9:07

До: Мартин
Жалко е, че родните природозащитници се възползват от животните и природата да източват пари. За съжаление финикийските знаци са техните истински приоритети.

Back to top button