Хасково

Кметът: Обещанието за подарък е опит за оказване на влияние

Георги ИвановЧрез изявление до медиите кметът на Хасково в качеството си на градоначалник и възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки категорично възрази срещу „безпрецедентния опит от страна на представител на столичния консорциум „ТИПС-А“ – участник в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Подобряване на парковата среда и пешеходни зони за достъпна архитектурна среда в град Хасково“, за оказване на нерегламентиран натиск върху работата на комисията с обещанието за „2 млн. подарък в разгара на тежката икономическа криза“.

В изявлението се казва още:

„Направеното от анонимен представител на консорциума изявление в средствата за масово осведомяване, и то в деня на отваряне на офертите на участниците, окачествявам като грубо нарушение на етичните правила и опит за оказване на влияние върху вземането на едно или друго решение от страна на назначената от Възложителя комисия за разглеждане, оценка и класиране на офертите.

„Предложението“ на консорциума, оповестено чрез медиите касае „БЕЗПЛАТНО доставяне и монтаж на видео камери във всички обекти подлежащи на реконструкция или изграждане“, като същите бъдат „оборудвани с апаратура за видеонаблюдение“.

Във връзка с така изнесената информация заявявам, че Община Хасково няма да се поддаде на опитите за внушение от страна на неназования представител на участника, нито ще наруши закона като оповести предварително каквато и да е информация относно съдържанието на офертите в тръжната процедура, преди да е приключила работата на комисията. В същото време Община Хасково си запазва правото да оповести публично и запознае обществеността с цялото съдържание на подадените оферти, едва след като по надлежния и законоустановен ред бъде избран изпълнител на обществената поръчка.

Публикуването на въпросната информация – с абсолютно идентично съдържание в повече от една интернет-медия, окачествявам като предварително подготвена PR акция, целяща да урони авторитета на институцията Община Хасково като подложи на съмнение прозрачността при избора на изпълнител на обществената поръчка.

Единствено на съвестта на представителите на средствата за масова информация оставям отговора на въпроса: „Нарушена ли е журналистическата етика?“, след като не е потърсен коментар от страна на Община Хасково, нито е цитиран източника на подадената информация“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

11 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
атанасов
атанасов
31.05.2010 19:33 19:33

ЖАЛЪК И АЛЧЕН ТИП СЕ ОКАЗА КМЕТА!

miro
miro
01.06.2010 10:20 10:20

abe tuka vsichki ste golemi razbirachi ili mojebi ima opredeleni hora koito vseki den vlizat tuka i zloslovqt sreshtu kmeta zashtoto v deistvitelnost iz grada kato cqlo kmeta poluchava golqma podkrepa.Takache kakvotoi da pishete nai mnogo dvama trima kato mene zabludeni tipove da vi go prochetat 😀

grajdanka
grajdanka
01.06.2010 8:50 8:50

hora,sabudete se.vsi4ki znaem kakvo stava vav haskovo i ne razbiram ,za6to ni6to ne se slu4va.feodalniq stroi si prodaljava.hora,samoseziraite se

dodo
dodo
01.06.2010 8:37 8:37

ние като прости селяни не разбрахме защо не отвориха другите пликовете с парите

iwan
iwan
01.06.2010 0:26 0:26

г-н Митев мислите ли, че ако офертата на консорциум“ТИПС-А“ подлежи на корекция, тоест да може да се слезе под нея това няма да бъде направено ,ако тази вечер това не естанало вече.Вие сте чували за някои от тези фирми, които печелят обществените поръчки, но не знаете че пак тези фирми печелят и търговете за продажба на общинско имущество и то със съвсем малка разлика.Познайте как става това. Да не би и с тази обществена поръчка да стане така ,ВИЕ не знаете с кава хиена си имате работа.Единствният ви шанс е да не му дадете повод да анулира поръчката,това което прави при търговето за продажба за някой обект който е изтървал от контрол.Успех срещу мафита на кмета.

Максим Митев
Максим Митев
31.05.2010 23:14 23:14

Уважаеми кмете,

В качеството си на „анонимен” представител на консорциума категорично възразявам срещу твърдението,че „ТИПС” „оказва нерегламентиран натиск върху работата на комисията”!

1. Пресслужбата на подопечната ви община „филтрира” журналистическото присъствие при отварянето на офертите по обществената поръчка, като допусна послушните медии, а на другите бе обявено, че не се допускат журналисти!
След това, за да не стане гаф бе казано „може да влезете, ама минава вече 9,30 часа и … не може!

2. Нека не бъркаме отварянето на документите с тяхното фактическо разглеждане и оповестяването на резултатите.
Ако консорциума искаше да влияе на комисията, то щеше да включи клаузата с камерите като БОНУС в документацията си , а не да я огласява СЛЕД ОТВАРЯНЕТО НА ОФЕРТИТЕ И ТО не пред комисията, а пред обществото. Как точно ще повлияем на общинската комисия, която следва установения ред и процедури. Написаното в медиите е за обикновения гражданин и е информация за нещо ДОБРО И БЕЗПЛАТНО ЗА ОБЩИНАТА. Веднага идва логичния въпрос – защо и кой обидихме с намерението да подарим видеоконтрол за паркове и градинки в Хасково?

3. С оферта е САМО още една фирма – Гражданско сдружение Хасково 2010.
Дори чак в София се дочу, кои са фирмите участващи в това сдружение и кой стои зад тях.Но това е друга тема, която тепърва ще нищим.
Нелицеприятната истина е ,че от много години насам всички поръчки на Хасковска община се изпълняват от „обичайните заподозрени”. А сега „някакъв си ТИПС” ще ни нарушава семейно-общинската идилия!

Поговорката „дават ли ти – взимай…” продължава с : „гонят ли те – бягай”Защото ние може и да сме луди, че даваме баница, но пък този който не ще да я яде – е патологичен случай!

Максим Митев – PR ескперт
Консултанска компания „ACX”
Към консорциум „ТИПС-А”

Анонимен
Анонимен
31.05.2010 23:13 23:13

evropat nali e na kmeta

иван
иван
31.05.2010 22:49 22:49

по време на социализма такива като жорката не са виреели пример баща му, вкаран в затвора за далавери със строителни материали.но нека не го съдим строго ,профукфал всичко с приятели за разлика от отрочето, което не пропуща никого на който е дал нещо да не си получи тлъстата комисионна.

Милост
Милост
31.05.2010 22:32 22:32

Не съдете строго кмета .Фамилно е обременен – баща му е същия мошеник .

vassil
vassil
31.05.2010 20:20 20:20

Анонимен сигнал?
В деня на разглеждането?
А дали на тази фирма офертата не е по добра от тази на кмета?
И кмета да е пуснал анонимната информация за подаръка, за да дискредетира фирмата и да има повод да я отстрани?
А?
Ха сега кажете със сигурност кой пусна тази анонимна информация? И колко са платили на журналиста?

georgi
georgi
01.06.2010 10:33 10:33

Миро ти наистина си голяма овца.Сори ,но думите ,коити си написал ме навеждат на тая мисъл.

Back to top button