Хасково

Кварталните магазини в Хасково масово не продават цигари

ИлюстрацияГоляма част от по-малките хранителни магазини в Хасково вече няколко седмици не продават цигари, алармираха читатели на Haskovo.info. Причината е изтичането на гратисния срок за сдобиване с нови разрешителни от митниците. Част от търговците пък не са регистрирани по ДДС, което също е изискване за тези, които продават тютюневи изделия.

Промените в правилата за търговия с цигари започнаха в началото на 2009 година, когато за кратко беше в сила изискването за регистрация по ДДС. След това то бе отменено, а част от набързо регистриралите се в НАП търговци се дерегистрираха. От началото на тази година обаче отново има нови правила. Разрешенията за търговия с тютюневи изделия, които преди това се получаваха от общините, вече се издават от митниците. В сила е отново и изискването за ДДС регистрация.

Заради очаквания голям брой заявления от Агенция Митници бяха дали гратисен период до 30 април за получаване на разрешително. И след него обаче много търговци продължават да подават заявления, а санкцията започва от 15 000 лева.

Проверка на Haskovo.info в търговските обекти в Хасково установи, че повече от половина от кварталните магазини вече не продават цигари. Собствениците им обясниха, че чакат регистрация по ДДС или да получат разрешително и отново ще възстановят продажбата на папироси. Проблем няма в по-големите магазини.

От Агенция Митници информираха, че всеки търговец, който желае да продава тютюневи изделия и не е подал документи за разрешително до 30 април, може да направи това всеки работен ден в най-близкото териториално митническо управление. Новооткритите магазини и тези, които имат старо разрешително от общината, но не са подали документи в определения срок до 30 април, могат да продават тютюневи изделия след като получат разрешително от агенцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Sasheto
Sasheto
02.06.2010 8:48 8:48

БРАВО сега и ако забраната влезне в сила всичко ще е супер

Back to top button