Хасково

4-годишно дете със съмнение за туберкулоза в Хасково

По време на кампанията през март работеше кабинет и в кв. Република

По време на кампанията през март работеше кабинет и в кв. Република

4-годишно дете е със съмнение за туберкулоза, съобщи за Haskovo.info управителят на Областния диспансер за пневмо-пфизиатрични заболявания д-р Ирина Караманова. Детето е от ромски произход и ако се наложи ще бъде транспортирано в клиника в София. Освен него още един възрастен човек е със съмнение за туберкулоза. Той е настанен в диспансера и му е назначено лечение.

Тази случаи са открити през миналата седмица по време на отворените врати в хасковския диспансер, обясни д-р Караманова. По думите й са прегледани общо 152 души, сред които има и много неосигурени. Това е една от целите на кампанията – да се даде и на тези хора безплатен достъп до лечебни заведения, каза управителят на белодробния диспансер. 

На 72 души е направена проба Манту. 16 от тях са се оказали с латентна туберкулоза, т.е. скрита форма на болестта, при която има наличие на туберкулозни бактерии без да се е развило заболяването.  На тези хора е направена химеопрофилактика, допълни д-р Караманова.

Въпреки че кампанията е за откриване на туберкулоза лекарите – специалисти са се натъкнали и на други заболявания като рак на белите дробове, хроничен бронхит, бронхиална астма и белодробен емфизем.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.06.2010 10:00 10:00

да държаавата ви направи търговски дружества, писари и лекарите немогат да смогнат пишат и да свържат двата края на сметките

Back to top button