Хасково

Хасковски историци търсят чувствата на древните

Станислав Илиев

Станислав Илиев

Хасковският исторически музей е партньор в проект „Хетеротопия„, в който участват студенти от Нов български университет. Целта е да се проучат историческите паметници от гледна точка на хората, които са ги създали.

Идеята на тази нова наука е да се види човекът зад находкта, т.е. като открием пищна гробница да потърсим информация за чувствата на хората, които са я изрисували, обясни уредникът в отдел „Археология“ на хасковския музей Станислав Илиев.

Досега са посетени различни места в общините Любимец, Тополовград, Маджарово и Стамболово. Данните тепърва ще се анализират и ще се правят изводи. Интерес за историците по проекта представляват основно мегалитните съоръжения, наречени долмени. В България те са разпространени само в югоизточната част на страната. Такива обаче има и в Кавказ, Франция, Испания и Англия.

Целта на участниците в проекта „Хетеротопия“ е да установят дали навремето е имало специална социална група, която се е занимавала със строителството на долмени например, каза Станислав Илиев.

При друг поход с хасковско участие в Гърция са открити нови исторически паметници, стана ясно днес. Главният уредник в отдел „Археология“ на хасковския исторически музей Ирко Петров заедно със студенти са наблюдавали археологически находки в южната ни съседка, когато са попаднали на неизследвани още забележителности.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button