Хасково

Отмъкнаха посред нощ орле от гнездото му

Царски орелБракониери откраднаха царско орле от охранявано гнездо в Сакар. Дръзките апаши изчакали завчера да свърши дежурството на доброволеца от Българското дружество за защита на птиците и под прикртието на нощта се изкачили до гнездото с помощта на алпийска техника. 

Те успели да отмъкнат 40-дневното орле, но в бързината забравили на дървото част от катераческата си екипировка. Въпреки едрите си размери малкото било напълно беззащитно, тъй като още не можело да лети.

Орнитолозите сигнализирали за престъплението в РПУ – Тополовград. При огледа на място са били открити човешки стъпки и следи от високопроходим автомобил.

Това е второто орле, което изчезва само за десетина дни от охранявано гнездо. Ако бъдат заловени , бракониерите ги чака до 5 години затвор или от 1 000 до 5 000 лева глоба – предвижда Наказателния кодекс.

Царският орел, от който са останали само двайсетина двойки  у нас,  е вписан в Червената книга и е защитен от българското и европейското законодателство като световно застрашен вид. От известно време гнездата на царските орли в Сакар  се охраняват от доброволци на  дружеството за защита на птиците и сдружение „Зелени Балкани”.  Целта е да бъде осигурено спокойствие на  редкия вид и той да бъде предпазен от вредно човешко въздействие и силен шум в района на гнездене.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button