Хасково

Певците от хор „Орфей“ заминават на европейска среща в Бон

Хор ОрфейПевците от детски хор „Орфей“ заминават за Бон, където ще участват в европейска среща на детски и младежки хорове. Тя ще се проведе между 7 и 12 юли под диригентството на специалисти от цял свят.

Работното ателие, в което е разпределен хасковският състав, е „Музика и медитация“, а ръководител е диригентът от Япония Йошихиса Матиас Киношита. По време на репетициите децата ще съчетаят пеенето със специфични движения, подбрани от ръководителя и съответстващи на характера на ателието. Продукцията, изработена по време на срещата, ще бъде представена на заключителния концерт на 10 юли в зала Брюкенфорум – Бон.

Участие в срещата ще вземат 28 хора от Швейцария, Русия, Испания, Естония, Хонконг , Гърция и Германия. Целта е да се обмени опит в различни хорови техники и да се обощят съвременните тенденции в развитието на хоровото изкуство. Все по-често вече се използва съчетаването на пеене с танц, което прави този вид пеене по-привлекателно за децата, коментира ръководителят на хасковската група Елена Цветкова.

Освен участие в работните ателиета хор „Орфей“ ще има и концертни изяви, най-значимата от които ще бъде на 9 юли в залата на „Училище за певци“ в град Хинеф. Тя е посветено на празника на училището и ще бъде под патронажа на кмета на града. Там българският хор ще представи религиозна музика от цял свят и български фолклор. В програмата ще бъдат включени творби от Ломакин, Рада Славинска, Филип Кутев, Петър Льондев, Орландо ди Ласо, старобългарски напеви и негърски спиричуели.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button