Хасково

Пороят срина добива на рапица, спря жътвата на пшеницата

Тенчо ТенчевСредният добив от декар рапица тази година се е сринал след проливния дъжд в неделя. Вместо досегашните 340-350 кг, днес добивът е между 220 и 280 кг, съобщи за Haskovo.info председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Тенчо Тенчев.

По думите му 90% от рапицата в региона вече е прибрана. Тази година засетите площи са значително повече в сравнение с 2009-та, която беше експеримент за зърнопроизводителите в Хасковска област. „Рапицата се изнася изцяло за чужбина на цена от 570 лв. за тон.“, каза Тенчев. 

Заради излелия се в Хасковско дъжд временно е преустановена жътвата на пшеницата в областта. „Ако се задържи слънчево, стопаните утре ще започнат отново работа“, обясни председателят на местния съюз на зърнопроизводитевите. Според него тази година се очаква много добра реколта – средно около 320 кг от декар.

За първи път тази година офертите на мелниците разграничават пшеницата според качеството й, обясни Тенчев. Производителите определят предлаганите цени между 17 и 20 стотинки за килограм като много ниски. Затова за пшеницата също ще се търсят пазари в чужбина. Зад граница изкупната цена на пшеницата ще започва от 210 лв. за тон, допълни Тенчев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button