Хасково

Само един глобен за наемане на непълнолетни работници

Таня Ангелова

Таня Ангелова

„Работа за младежите в Хасково няма“, твърди Таня Ангелова, която работи като сервитьорка в местен ресторант. 18-годишната ученичка от езиковата гимназия вече второ лято припечелва сама вместо да виси по цял ден по кафенетата като повечето си връстници. Според нея единствената професия, която може да си намери една тийнейджърка в Хасково, е сервитьорството. 

Когато започнала да работи преди 2 години, Таня била непълнолетна и трябвало да подготви куп документи, за да получи разрешително от Инспекцията по труда. „Отне ми цял месец, доста средства и време от страна на родителите ми“, спомня си Таня. Те платили 25 лева, за да събере 5 подписа от лекари за здравната си книжка, необходима за издаването на разрешително. В дългия списък с документи, които изисква трудовата инспекция, влизат още: молба от работодателя, нотариално заверено пълномощно, резултати от оценка на професионален риск, списък с осигурените мерки за защита здравето на непълнолетния, медицинско свидетелство.

6 разрешителни за работа на лица под 18 години е издала областната дирекция „Инспекция по труда“ от началото на годината, съобщи нейният директор Емил Боботанов. Документът е бил необходим на непълнолетни сервитьори и бармани. За първото полугодие има само един санкциониран работодател, допълниха от инспекцията, но отказаха повече подробности по конкретния случай.

По закон глобите за неизрядни работодатели тръгват от 1500 и стигат до 15 000 лева. „Проверки ще има ежедневно до края на лятото“, увери шефът на областната инспекция по труда като припомни, че в региона има над 7000 регистрирани фирми.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
maka
maka
13.07.2010 17:58 17:58

25lv vmesto da dadat te samo vzemat !

18 годишен
18 годишен
13.07.2010 19:45 19:45

Аз това лято не можах да си намеря работа 🙁
Търсих, и родителите си впрегнах, но ако нямаш връзки да те наместят при някой познат, шанса е много малък!

Back to top button