Хасково

В Хасково душат жени, в Димитровград тормозят старци

Петя Петкова

Петя Петкова

47 случаи на домашно насилие са регистрирани в Хасково през първите 6 месеца на тази година,  съобщи Петя Петкова от фондация „Български център за джендър изследвания“. Почти толкова – 51 са били случаите през цялата минала година.

Това не означава, че насилието е ескалирало, просто хората все по-често говорят на тази тема„, каза Петкова. Случаите в Хасково са класически – жени, жертви на насилие от страна на мъжете си. Понякога обаче сюжетите са като от филм. Една от жените е споделила, че мъжът й я е душил с верига

Много често полицията не прави почти нищо„, констатира Петкова и добави, че само преди дни възрастен човек се е обадил от симеоновградско село, за да съобщи, че негова 91-годишна съседка е малтретирана редовно от психично болния си син. Кметът на селото и полицията не предприемали нищо по случая, затова съседът започнал да търси други начини и случайно попаднал на фондацията.

Антония Филева

Антония Филева

27 консултации на място и 7 по телефона отчитат от Консултативния център за помощ на пострадали от домашно насилие в Димитровград от разкриването на приемната до края на юни, съобщи юристът Антония Филева. Приемната отвори врати през месец септември миналата година. „Там работим много успешно с полицията“, отчете Филева. Чести са случаите в Димитровград на потърсили помощ възрастни мъже, тормозени от децата си, както и на млади жени на възраст между 20 и 24 години, жертва на домашно насилие от страна на съпрузите си и то в присъствието на децата. Така насилието според закона вече е и над децата, обясни Филева. 

Напоследък все по-често на електронната поща на фондацията се получават сигнали за насилие и от хора от Хасково, които живеят в чужбина, например Испания, разказа Петя Петкова. В тези случаи хората са пренасочвани към организацията в Пловдив, която се занимава и с международни дела.

„Има вече много случаи, в които насилниците са осъдени, но има и хора, които просто споделят и след това се отказват от по-нататъшни действия“, сподели Петкова. Според изследване на Алианса за защита срещу насилието Хасковският районен съд е на четвърто място в страната по брой заведени дела срещу насилници.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button