Хасково

Призовават лозарите да отглеждат нови сортове грозде

Срещата„Сортовете каберне и мерло се отглеждат навсякъде, трябва да се засаждат нови“, заяви днес на среща с вино- и гроздопроизводители от Хасковски регион директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

По думите му приблизително 700 000 литра вино стоят запечатани във винпромите, защото не отговарят на критериите. Той увери присъстващите лозари, че този отрасъл е приоритетен за Министерството на земеделието. „Тази година прекупвачи няма да има“, категоричен бе Коев. Именно прекупвачите са един от основните проблеми на производителите на грозде, споделиха те. Според тях от тази практика губят лозарите, а печелят директорите на винпроми.

Красимир Коев

Красимир Коев

„Какво да правим ние малките производители, след като всички винпроми вече си създадоха собствени лозови масиви?„, попитаха още производителите на грозде. Вариант според директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното е те да се групират и да си създадат собствени изби, финансирането от страна на държавата по такива проекти било авансово в размер на 50 % от стойността.

По думите му лозарите от Хасковска област закъсняват, вече трябва да имат договорки с винпроми, защото не се знае каква ще е реколтата им. Според лозарите от региона изкупната цена за килограм грозде трябва да е около 80 стотинки. „Цената се определя от пазара. Тя не може да надвиши 45- 50 стотинки, защото иначе няма да можем да продадем виното“, контрира Станимир Драгов- зам.- директор на винарски завод в Любимец.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Жорко
Жорко
20.07.2010 13:26 13:26

Поправете си заглавието… на една дума имате 2 пропуснати букви… и после напишете статия, че по мой сигнал сте си оправили заглавието на статията 😉

Back to top button