Хасково

Клуб „Репортер“: Испания помага на безработните си младежи

Хасковската групаС програмите на испанското правителство за обучение на безработни млади хора в различни  професии се запознаха членовете на клуб „Репортер“ към Младежки център- Хасково по време на обмен в град Алкала ла Реал. Освен от България и Испания, във форума са участвали и младежи от Словакия и Унгария

„Разбрахме, че темата за безработицата е актуална не само в България“, разказаха децата. Хасковските младежи са имали възможност да наблюдават обучението за електротехници на хора до 25-годишна възраст. По време на придобиването на квалификацията им се плащат дневно от 17 до 19 евро, а след преминаване на курса получават предложения за работа, разказаха още от клуб „Репортер“.  

Местните власти на област Андалусия имат и собствени програми за насърчаване на младежката заетост като например отпускане до 12 000 евро за стартиране на собствен бизнес. Младежите от Хасково са се срещнали и с представители на Съюза на жените на Андалусия, който следи за равно заплащане на труда на мъжете и жените. Представители на съюза на хората с увреждания в Андалусия са разказали за социалните програми за осигуряване на заетост на младежи с увреждания.

„Имахме и интересна културна програма. Посетихме замъци, винарски изби, дори учихме фламенко„, споделиха членовете на клуб „Репортер“. Китена Педева пък разказа, че са намерили много приятели от Испания, Словакия и Унгария, които вече много им липсват и с които общуват чрез Интеренет.

Даниела Стоянова

Ръководителят на клуб Репортер Даниела Стоянова

Китена Педева

Китена Педева

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button