Хасково

Над 980 са редовните кръводарители в Хасково

Книжка на почетен кръводарителНад 980 са редовните кръводарители в Хасково. Всички те са и членове на Кръводарителския инвестиционен фонд за взаимопомощ „Дарявам днес, за да ми помогнат утре“, учреден от проф. Проданов и д-р Стоянова през 2003 година.

Всички безвъзмездни кръводарители са сключили „договор“, в който те посочват 7 роднини или близки, които могат да получат дарената кръв при необходимост. „Абсолютно всички членове на фонда са се включили в тази инициатива, водена от съпричастността към хората в нужда“, коментира пред Haskovo.info началникът на отделението по трансфузионна хематология към местната болница д-р Анна Димова.

Станка Данчева

Станка Данчева

Тя допълни, че е имало случай, в който техен редовен кръводарител е бил с кръвоизлив и тогава останалите членове на фонда са се включили активно в даряването на живителната течност. Д-р Димова разказа, че за разлика от преди, сега не дават ордени на почетни кръводарители, а издават карти, в които се отразяват даряванията.

Сред хората със значки за почетен кръводарител е бившата акушерка Станка Данчева. Тя е дарявала кръв в продължение на 30 години. „Подтикна ме може би професията. Едно време човек към човека беше като брат към брата“, спомни си с носталгия 80-годишната пенсионерка. 

Безвъзмездното даряване на кръв я е правило горда заради факта, че е спасила човешки животи. „Да знаеш, че си помогнал на някого – това е най-хубавото и удовлетворяващо изживяване„, допълни още бившата акушерка. В знак на благодарност, тя е била наградена за дългогодишно активно участие в хуманното дело от Българския червен кръст.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button