Хасково

Ветеринарите на протест от понеделник, искат диалог и пари

Агнета, илюстрацияСимволичен протест започват от понеделник ветеринарните лекари в областта, съобщи за Haskovo.info председателят на местния съюз д-р Калоян Лучански. Те ще посещават фермите със стикери с надпис „Протест“.

В декларация на Българския ветеринарен съюз лекарите заявяват желанието си да участват в решаването на всички въпроси, касаещи професията, защото според тях досега липсва диалог с Министерството на земеделието и храните. В момента всеки има достъп до ветеринарномедицински препарати, дори такива със срокове, през които лекарството се задържа в продуктите от третираните с него животни. Безразборната употреба на такива препарати при животни води при хората до повишаване на резистентността на бактериите към антибиотици, зачестяване случаите на алергии и други нежелани ефекти, се казва в документа.

Според д-р Лучански всеки стопанин на животни трябва сам да избира своя ветеринарен лекар. По думите му това косвено ще доведе до конкуренция в бранша и стимулиране на пазарни отношения, от което ще спечели обществото, защото ще се повиши качеството на ветеринарномедицинската дейност. Сега не са редки случаите, когато един лекар извършва имунопрофилактика, друг лекува, а трети контролира.

„Министерството на земеделието и храните и НВМС имат пренебрежително отношение не само към труда на ветеринарните лекари, който е строго специфичен и с висок риск за здравето им, но и към общественото здраве“, е записано още в националната декларация на Българския ветеринарен съюз.

„До момента сме получили 25% от сумите, които сме изработили през първите шест месеца на годината въз основа на индивидуални договори, сключени с директора на РВМС- Хасково“, съобщи още д-р Лучански.

Ветеринарите имат уверението на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че до края на месец август ще получат още известна част от парите, а целите суми – до края на септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button