Хасково

Млади астрономи наблюдаваха съединението на Венера, Марс и Сатурн

Астрономите от Хасково и ДимитровградУспешно и с чудесни резултати завърши поредната лятна лагер-школа на младите астрономи от Хасково и Димитровград в Националната астрономическа обсерватория – Рожен, съобщи за Haskovo.info ръководителката на Астрономическа обсерватория при Младежки център Йоанна Кокотанекова.

„Въоръжени“ с десетки телескопи, бинокуляри и фотоапарати астрономите наблюдаваха и заснеха почти всички обекти, видими по това време на небето. Най-атрактивни за младите астрономи са т.нар. „дълбоки обекти“ – звездни купове, мъглявини, галактики, които бяха наблюдавани, изучавани и снимани от всички. 

НаблюдениятаПо време на лагер-школата имахме възможност да се насладим и на прекрасното съединение на три от планетите – Венера, Марс и Сатурн. Недалеч от тях, но за съжаление много ниско над хоризонта, беше и планетата Меркурий, а когато към тази композиция се присъедини и сърпът на младата Луна, вечерната картина стана неповторима, разказа Кокотанекова.

За пръв път от Националната астрономическа обсерватория – Рожен имахме възможност да наблюдаваме и метеорния поток Персеиди. Прекрасното време ни позволи да проследим неговата активност в няколко поредни нощи и да заснемем десетки метеори, нещо което трудно се постига близо до населено място. 

По време на лагер-школата своята подготовка за предстоящата Международна олимпиада по астрономия в Украйна проведоха и класираните за нея Ивана Димитрова от Хасково и Мирослав Жеков от Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button