Избори 2021

Божидар Петков, ГЕРБ: Не трябва да губим посоката на растеж на страната

Божидар Петков е на 29 години, икономист по образование. Развива собствен бизнес. Избран е за общински съветник в Общински съвет Димитровград през 2019 г. Той е сред най-младите кандидати за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС в Хасковски избирателен район. В листата на коалицията, с номер 5, Петков е пети, с преференция 105.

ГЕРБ
Божидар Петков

– Г-н Петков, Вие сте един от най-младите общински съветници в Димитровград. Кое Ви накара да станете част от ГЕРБ и да влезете в политиката?

– Всички мои опити за включване в обществения живот и управлението на града са с идеята по някакъв начин да допринасям за по-добрия начин на живот на хората, колкото и шаблонно да звучи това. Винаги ми е било интересно как младите хора могат да бъдат част от обществения живот и да са от полза на хората. Никога не съм се чудил дали да правя това. Дори и когато мои приятели са се подигравали с мен, че предпочитам парламентарния контрол пред някой филм или мач. Моето мислене винаги е било критично и съм искал да съм част от обществения живот.

– Тези две години в общинския съвет промениха ли отношението Ви към политиката?

– За мен винаги е било важно да бъда част от екип и нещата да се случват. Аз съм избрал коя да бъде моята група, моят екип. Участието в общинския съвет дава възможност да видиш как се случват нещата на практика и не просто да казваш не се прави така – когато си вътре в нещата става ясно, че не всичко се случва с размах, както им се иска на хората. Всяко действие трябва да бъде добре обмислено, защото то ще бъде за сметка на друго.

– Какво успяхте и не успяхте да свършите в Общинския съвет?

– Когато станах част от екипа на Иво Димов в кампанията планирахме няколко ключови проекти – като се започне с осветлението, улиците, парковете… Работи се по всички. Училищата са изцяло обновени, вече сме на етап на обновяване на детските градини и отвътре….Работи се много. До средата на мандата реално имаме предсрочна реализация на обещанията и аз се радвам, че съм част от този екип. Димитровград винаги е бил даван за пример за развитие.

– Може ли успешният модел „Димитровград“ да се пренесе на национално ниво?

– Развитието на Димитровград е част от управлението на ГЕРБ. Тази политика на локално ниво определено може да се приложи в управлението на страната и съм убеден, че това е правилната посока. Ние младите хора в Димитровград сме готови да работим и в парламента, така както работим в общинския съвет. Въпреки че в момента има леко разколебаване, в периода на управление на ГЕРБ в страната имаше развитие и никой не може да отрече постигнатите резултати. Ние винаги сме си поставяли конкретни и ясни цели и сме постигали конкретни резултати.

– Вие работите в частната сфера, представител сте на бизнеса, това помага ли в политиката?

– Смятам, че хората от бизнеса могат да бъдат най-обективни и критични в оценката на едно управление. Това са хората, които работят в условията, осигурени от политиката и те могат да определят дали политиката е добра – като започнете от данъчна политика, условията за развитие на бизнеса, кадровата обезпеченост. Знаете, че изминалата година беше изключително тежка за страната. Имаше много критики към различните мерки и програми, доколко са правилни и полезни за фирмите, но те със сигурност помогнаха и тази оценка на бизнеса е реалния рефлекс към едно управление. За мен като представител на този сектор обективността и здравата основа върху земята ми помагат изключително много в политиката.

– Успяха ли тези компании да се възползват от тези мерки?

– Преди няколко дни бях в една от големите компании, които се възполват от програмите за справяне с пандемията и те са доволни. В момента обаче не са наясно дали и как програмите ще продължат и това е притеснително за тях. Периодът беше много кратък и може би има някакви проблеми в изработването на тези програми, но е важно, че ги имаше и работеха. Спиранията и колебанията в момента не водят до нищо добро нито за фирмите, нито за хората, които работят в тях.

Въпреки че има много критики за слоугъна „Ред в хаоса“, но именно това, което се случва в момента със служебното правителство и неяснотата какво предстои трябва бъде преодоляно. Изгубихме посоката на растеж и на практика сега държавата е в хаос. В момента цари неяснота какво се случва – спират се работещи проекти и никой не знае накъде отиват нещата. Сега се говори много за спиране на строителството на магистрала „Хемус“ – това ли е правилното решение? Ние тук в Хасково и в Димитровград виждаме как изграждането на магистрала „Марица“ промени района, доведе инвеститори, отвориха се нови работни места.

– Кои са проблемите на хората, какво споделят по време на кампанията и какви им обещавате?

– Всеки ден се срещаме с най-различни хора – и възрастни жители на малките населени места, и млади хора в бизнеса. Всички искат да живеят по-добре и по-подредено. Именно тази ясна посока на развитие, която имахме преди 4 април даваше мотивация на хората. Те виждат нещата, които са се случили на практика. Когато има ясна посока на развитие, хората са спокойни, защото знаят, че нещата се променят към по-добро.

Самият аз не обичам да давам празни обещания. Дори и в работата си не обещавам 100% успеваемост, защото трябва да живеем в реалността. Обичам да предвиждам всичко, което може да се случи. В ГЕРБ имаме желание да продължим развитието на страната и сме готови да работим в тази посока. Утре изборите ще минат, но хората ще потърсят след това резултати и затова не бива да обещаваме неща, които не можем да изпълним. Ние можем да сложим ред в хаоса, който царува сега и да имаме отново ясна посока на развитие.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button