Хасково

Пускат на свобода 15 коня в Източните Родопи, следят ги с GPS

Коне15 коня ще бъдат свободно пуснати сред природата в Източни Родопи в петък в района на  ивайловградското с.Черничино.

На конете, закупени по холандско-българския проект „Новото тракийско злато“, вече са поставени чипове. Тъй като улавянето и чипирането на коне в природата е трудно,  ще бъде използвана уникална за страната ни система от сглобяеми оградни панели, произведени специално за проекта,  съобщи координаторът на проекта д-р Христо Христов. Конструкцията за първи път ще бъде тествана при транспортирането на конете от маджаровското селоМалко Попово до района на с.Черничино.

До края на октомври предстои улавянето и чипирането на още 40 коня, които също ще бъдат отглеждани по природосъобразен начин и наблюдавани. Водачите на стадото ще бъдат снабдени с GPS предаватели, за да се проучи начинът им на живот сред природата.

В двете акции по улавяне и транспортиране на конете ще участват местни животновъди и международни експерти. Проектът предвижда пускане на още две стада коне в други територии на Източни Родопи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
манго джери
манго джери
12.10.2010 11:01 11:01

много хубаво ,мойто кон скоро умрял че си взема на промоция от източни родопи,българи много голям будала и келеши

Back to top button