Хасково

39 се жалват пред НАП за неизплатени заплати и осигуровки

НАП - Хасково39 сигнала за нарушения на данъчното или осигурителното законодателство са проверили през първите 9 месеца на годината инспекторите от НАП в област Хасково. Най-много гражданите са сигнализирали през месец юни – 11 пъти. Обичайно жалбите са касаели некоректност от страна на работодателя при плащането на заплати и внасянето на задължителни осигуровки.

След намесата на НАП са санкционирани 26 фирми, които не са внасяли в срок осигуровки на служителите си и не са подавали необходимата осигурителна информация. 

Припомням, че от тази година глобите за работодатели, които не правят задължителни вноски за осигуряване скочиха значително. Така например регистрирано като самоосигуряващо се лице, което за срок, по-дълъг от три месеца не плаща осигуровки, се санкционира вече с 500 до 1 000 лева. До миналата година глобата беше 10 пъти по-малка – от 50 до 100 лева. За едноличните търговци и юридическите лица пък санкцията е вече от 4 000 до 8 000 лева, докато през 2009 година тя беше до 2 000 лева. 

Над 400 проверки и наблюдения в търговски и производствени обекти са извършили инспекторите от НАП в региона от началото на годината до края на месец септември. При 50 от тях става дума за фирми от така наречените рискови браншове. За областта като такива се определят строителството, шивашките услуги и дърводобива. 17 пъти инспекторите по приходи от НАП са съдействали на други контролни органи в Хасково като Инспекцията по труда и полицията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button