Регион

МОСВ провери язовир „Ивайловград“, рибари стягат протест

Проверка на язовир „Ивайловград“ е извършена от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ – Хасково след сигнал за измиране на рибата, съобщават от екоминистерството.

Рибари сигнализираха за драстичен спад на нивото на язовира, което е довело до масово измиране на рибата. Собственици на къщи за гости и рибари заявиха, че са готови да протестират ако не се вземат мерки. Те вече са започнали подписка, която ще изпратят до институциите. Близо 2 000 души са се подписали на хартия и онлайн.

От МОСВ информират, че проверката е констатирала, че няма замърсяване на водите и няма опасност за екологичното равновесие на язовира. При спада на нивото на язовира и поради специфичния му релеф, на места се образуват малки плитки участъци, в които остават рибни пасажи. Малките количества вода и ниските нива на кислород са причина за измирането на рибата в тези участъци, допълват от ведомството.

Още в началото на юни министърът на околната среда и водите Асен Личев е разпоредил да отпадне указанието от предходното правителство обемите на язовирите от каскада „Арда“ да се поддържат постоянно при 20% свободен обем от общия завирен обем.

От МОСВ припомнят, че България има задължение за осигуряване на водни количества за напояване в съседна Гърция. То произтича от Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между двете държави. Според нея ежегодно в периода май – септември чрез месечните графици се освобождават допълнително водни обеми от язовир „Ивайловград“ за напояване в Гърция. България е задължена да доставя на гръцката страна регулирана вода от река Арда за напояване на земи на гръцка територия всяка година в размер на 186 млн. куб. метра при година с 85% обезпеченост за срок от 60 години – до 2024 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button