Регион

Парламентарна комисия нищи „Златния гьол“ на турската граница

Касовата наличност от над 30 милиона лева на частната фирма, извършваща дезинфекция по границата с Турция все още не е представена на НАП за броене. Това стана ясно на заседанието на временната парламентарна комисия по ревизията, която днес разгледа случая.

По-рано тази година НАП установи, че част от касовите апарати на фирмата не са свързани с приходната агенция и наложи няколко акта. Касовите апарати бяха подменени, но тъй като фирмата няма банкови наличности, които да бъдат запорирари, НАП наложи друга мярка за събиране на средства с цел бъдещо покриване на задължения и всеки ден прибира обората на фирмата в брой. До момента са събрани 1.5 млн. лева.

Според финансовия министър Асен Василев възлагането на дейностите на фирмата е трябвало да стане чрез обществена поръчка, но такава не е проведена. От земеделското министерство обаче обясниха, че това не е било нужно, тъй като реално фирмата не получава средства от държавата.

На заседанието бяха изслушани представители на земеделското и финансовото министерство. От тях стана ясно, че договорът е сключен след като Агенцията по храните е била глобена заради граждански договори със служителите, извършващи дезинфекция през 2012 година. Тогава е решено, че агенцията няма ресурс да извършва тази дейност и е сключила договор с частна фирма.

Реално БАБХ не плаща на фирмата, а получава събраната от нея държавна такса. Самата фирма събира допълнителна такса, от която се издържа. Именно от там е натрупана касовата наличност от над 30 милиона лева.

Комисия
Мая Манолова

Според председателя на комисията Мая Манолова държавата съзнателно е абдикирала от своите ангажименти по фитосанитарния контрол, събирането на таксите за паркинг и събирането на сумите за дезинфекция на автомобилите на външна граница на Европейския съюз.

Манолова заяви, че освен „златния гьол“ огромни приходи реализира и лабораторията за контрол на плодовете и зеленчуците, където фирмите плащали по 850 лева за анализ на стоките, от които 500 лева била таксата за разтоварване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван Иванов
Иван Иванов
31.08.2021 15:14 15:14

Следвай парите: Георги Станков-Пъската от Любимец .

Back to top button