Хасково

Честит празник, Хасково! Литургия, почетни граждани и заря в програмата – ВИДЕО

8 септември – Рождество на Пресвета Богородица се чества като празник на Хасково от 1993 г. с решение на общинския съвет.

Богородица се счита за покровителка на града още през Възраждането, когато с общия труд и средства на жителите на града е построена църквата, носеща името й. Символ на Хасково е и монументът на Божията майка, който е открит през 2003 г. Той е вписан в книгата на рекордите „Гинес“ като най-високата статуя на Дева Мария в света.

Празничната програма започва в 8:30 часа в църквата „Успение на Св. Богородица“ с литургия по повод Рождество на Пресвета Богородица. От 10 часа ще има тържества в детските градини под мотото „Празникът на моя град“. В 11 часа е гражданският форум „Връстниците на прехода“ в музея, а от 12 часа в театъра е тържественото заседание на общинския съвет с връчването на званието Почетен гражданин на Хасково.

Заради противоепидемичните мерки вечерният концерт беше отменен, като за 22:30 часа на площадка „Спартак“ са предвидени празнични фойерверки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button