Хасково

Пробите за уран във водата в Хасково лоши, ВиК иска пари от държавата за помпи – ВИДЕО

Първите проби за уран във водата в Хасково след голямата авария преди няколко седмици показват повишени стойности – 0.04 микрограма на литър при норма 0.03 микрограма на литър. Това обяви днес новият управител на ВиК Божидар Желязков.

Желязков обаче обясни, че пробите са взети непосредствено след голямата авария в края на септември, когато водата беше забранена за пиене заради невъзможност за смесване. От ВиК ще вземат втора проба, като надеждите са резултатите да са добри. След това РЗИ ще вземе проби от целия град и ако уранът е под нормата, водата ще бъде разрешена за пиене и готвене.

Божидар Желязков
Божидар Желязков

ВиК – Хасково ще поиска от МРРБ и Българския ВиК холдинг пари за закупуването на нови по-икономични помпи, съобщи управителят на дружеството. Това ще е мярка за компенсиране на високите сметки за ток. Засега се предвижда подмяната на 4 помпи, като става въпрос за стотици хиляди левове. 98% от водата на Хасково е помпажна и заради това поскъпването на тока се отразява лошо на финансовото състояние на ВиК.

На този етап няма опасност за фалит на дружеството, но е възможно да се попадне в дългова спирала. През август е изтеглен кредит от 2.6 млн. лв., с който да се покрият сметки за ток от юни и юли, както и задължения към Басейнова дирекция. Августовската сметка за ток от 1.1 млн. лв. с ДДС, която е почти двойно по-голяма от предходните месеци е платена на 50%. Както Haskovo.info писа, останалата част е разсрочена на 3 вноски, като първата е с падеж в края на октомври. До дни се очаква да излезе септемврийската сметка за ток, като е възможно тя да е дори 1.4 млн. лв.

ВиК-шефът каза, че ще се търсят и още начини за оптимизиране работата на помпените станции и работата на дружеството заради поскъпващия ток. В началото на годината е била обявена обществена поръчка за доставчик на ток, като класираната на първо място фирма се е отказала. Втората е ЧЕЗ, към която е отправена покана за разговори. Ако не се стигне до договорка дружеството остава на довстачик от последна инстанция, където цената е най-висока. По изчисления на управителя разликата от това да имаш договор с доставчик и сегашното положение е около 50 лв. на мегават. През следващата седмица Желязков ще има разговор в Холдинга. Надеждите са скоро да бъде договорен един доставчик на по-евтин ток за всички ВиК дружества.

На този фон той не очаква да има поскъпване на водата, както е заложено в новия Бизнес план, който обаче не е одобрен. Работата на ВиК обаче е много затруднена и заради скока в цената на горивата и материали за работата им.

Управителят каза, че дневно в Хасково стават средно по 3 аварии. ВиК-мрежата се нуждае от спешно подновяване, както и тази по селата. Загубите на вода за 2020 г. са около 54%.

Криза: ВиК – Хасково разсрочва големи сметки за ток в очакване на спешни мерки

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Реалист
Реалист
16.10.2021 1:40 1:40

Идиот… Водата в Хасковско ще бъде уранова още милион години, защото такъв ни е района и ни шефа на ВИК ни дори Господ може да промени това.
На този тъпак мога само да му кажа- не уранът е проблемът, а от чешмата ми тече не вода, а тиня, която дори за миене на чинии не става….
Относно питейна вода, едва ли има нормален който да пие чешмяната тиня по 3,50 за кубик.

Back to top button