Хасково

Нови COVID-мерки: Заведения, култура и спорт само със зелен сертификат – ВИДЕО

Редица дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат – завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. За децата не се изисква сертификат.

Новите COVID-мерки, които влизат в полунощ срещу четвъртък, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Мерките ще продължат до даването на резултат. По-късно беше публикувана и заповедта – ТУК.

Зелен сертификат ще се изисква при посещението на кина, театри, концерти, музеи, галерии, молове, фитнеси, спортни зали, басейни, заведения, хотели. Участниците в екскурзии също трябва да са със сертификат.

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 население, ще бъдат преусановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната. Маските в училищата са задължителни за учителите, непедагогическия персонал и учениците от 5 до 12 клас. Ако университети провеждат присъствени занимания те ще са само срещу зелен сертификат.

Преустонавят се свиждания в болници и социални центрове. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява. Препоръката на Кацаров е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановява се провеждането на колективните спортове на закрито, с изключения на тренировки и състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации. Не се допуска публика при спортни събития, освен със зелен сертификат.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, регионалните здравни инспекции и МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят „зелен“ сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button