Регион

Няма кой да запали свещ на Никулден в Маслиново

Храмът в МаслиновоС всеки изминал ден християните, които посещават църквата в хасковското село Маслиново, намаляват. На Никулден в местния храм „Свети Никола“, който е и единствен в общината, свещ запалиха само две жени. Едната от тях е Стоянка Милушева, която е от църковното настоятелство и отключва православния храм.

„Не идват вече хората. Пенсиите са малки и стотинката цепят. Нямат за свещи„, обясни тя и допълни, че в селото идва свещеник само на Успение Богородично на 15 август.  Сега е студено и малкото вярващи са предпочели да останат вкъщи.

Храмът „Свети Никола“ е построен през 1927 година. Църквата плаче за основен ремонт. От покрива тече вода, а тавана е прогизнал. „Една от стените е пропукана от последното земетресение“, разказа още Стоянка Милушева. Най-добро е състоянието на вратите и прозорците, които със средства на хората от селото са подменени преди 2 години.

Въпреки студения декемврийски ден жената от църковното настоятелство остана в църквата, зъзнейки и надявайки се миряните от селото все пак да дойдат да запалят свещичка за здраве.

Стоянка Милушева

Стоянка Милушева

Прогизналият таван

Прогизналият таван

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
отец иероним
отец иероним
06.12.2010 16:53 16:53

абе каква църква в маслиново там 90 процента са наши хора там трябва джамия

стойчо
стойчо
06.12.2010 19:18 19:18

НАЛИ ПРЕДИЗБОРНО НЕДЯЛКО КМЕТА И ЗЛАТКО МАРЧЕВ ОБЩАВАХА ,ЧЕ ЩЕ РЕМОНТИРАТ ЧЕРКВАТА . КЪДЕ СА СЕГА

КЪДЕ ЛИ СА ?.. ГЛЕДАТ СИ БИЗНЕСА ПРОДАВАТ РИБА ОТ ЯЗ. МАСЛИНОВО.

Kmeta
Kmeta
07.03.2011 20:42 20:42

Za vawe svedenie djamia ima a v 4erkvata sa vlojeni dostata4no pari za edno kratko vreme. Ti Stoi4o da si napravil pone malko za tova selo ili idvate samo da si palnite torbite.

Back to top button