Регион

В „Джордано Бруно“ наблюдават метеорен поток Гемениди

ImageНаблюдение на метеорен поток Геминиди, чийто максимум предстои тази нощ, организира димитровградската Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“.

Явлението ще бъде проследено в двора на обсерваторията, събощи директорът Димитър Кокотанеков. Това обаче може да стане единствено при ясно време, уточни физикът.

Геминидите са бавни, поради което се забелязват лесно. Максимумът им ще се наблюдава след полунощ. Тогава Луната ще бъде във фаза от първата си четвърт и ще залязва в 00:30 ч. Метеорният поток е причинен от изгасналата комета 3200 Фаетон, а първото описано наблюдение на геминиди е отпреди 150 години, разказа Кокотанеков. 

Метеори се назовават краткотрайните светвания в земната атмосфера, възникващи при навлизането на твърди частици от междупланетното пространство, наричани метеорни тела. Често обаче в термина „метеор“ се влага по-широк смисъл, включващ както явлението, така и обекта, който го предизвиква, уточни още Димитър Кокотанеков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button