Хасково

Съдът отмени частично такса смет в Хасково за 2021 г.

Хасковският административен съд отмени частично решението на общинския съвет, с което е определен размерът на такса битови отпадъци в община Хасково за 2021 г., съобщават от ХАС.

Haskovo.info припомня, че решението на общинския съвет беше атакувано в съда от физически лица и фирма. Съдебният състав постановява, че решението в допустимата му за обжалване част е било прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неспазване на изискването за мотивиране и в противоречие с материалноправни разпоредби.

Магистратите приемат, че е било нарушено правото на участие на заинтересованите лица в производството по издаване на общия административен акт, като формите на участие и възможността за осъществяването им в определен срок, не са били публично оповестени.

Според съда, в отменената му част актът не е мотивиран в достатъчна степен и не е ясно как са формирани посочените в него крайни суми, тъй като липсват приложени подробни анализи и разчети на предвижданите прогнозни разходи за дейностите по чл. 62 от ЗМДТ.

Съдът отменя размера на таксата за населението на Хасково, за населението в селата в общината и за всички нежилищни имоти на предприятия. Без разглеждане остава жалбата в недопустимата й част и прекратява производството по нея.

От общината коментираха пред Haskovo.info, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд. Припомняме, че ХАС вече отмени и такса смет за 2020 г., което се обжалва от общината пред ВАС, като делото е насрочено за 2022 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button