Хасково

Панихида за жертвите на комунистическия режим отслужиха в Хасково

Панихида за жертвите на комунистическия режим беше отслужена по обяд от отец Златко в Хасково.

Преди това бяха поднесени цветя пред паметната плоча на убитите от партизаните хасковски офицери и военни Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов. Поклонението пред паметната плоча беше възстановено по идея на кмета Станислав Дечев през 2019 година. Тогава, като областен управител, той покани всички демократичномислещи жители на Хасково заедно да почетат паметта на убитите от т.нар. „народен съд“.

Паметник

Паметникът се намира пред бившия щаб на гарнизона в Хасково, където по обяд на 12 септември 1944 г. са разстреляни офицерите и подофицерите. „Това се случва след като партизаните решават да инициират побратимяване на българската народна войска и гвардейската част, която е започнала да се образува от бившите вече партизански части. От Първомай пристигат партизани, не се знае по чия покана, включват се в този всенароден празник – митингът върви от площада през целия булевард „Раковски“ към входа на казармата. В една престрелка, която става изведнъж, са избити 6 офицери и подофицери, начело с полковник Велико Маринов, който е началник на гарнизона в Хасково по това време“, разказа д-р Веселина Узунова, главен уредник в отдел „Най-нова история“.

Паметник

След това късно вечерта партизаните намират в дома му последния останал офицер и го убиват. „И през целия период до 1989 г. се разпространява информация, че всъщност военните организират клопка на партизаните, за да ги избият, а това не е било вярно“, допълни д-р Узунова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Боримиров
Боримиров
01.02.2022 14:00 14:00

Това е полуистна.Т.е. не кореспондира със самата истина.Полк.Маринов е отказал да преминат към новата власт,да предадат оръжията .Възниква престрелка, в която загиват споменатите военни, но и непълнолетния Дойчо Дойчев.Тое е убит от царските офицери.Е , защо за него нищо не се казва? Той не е ли човек?
Има много исторически събития ,по време на които са убити много хора.Някои от които
напълно невинни. ИСТОРИЯ!

Анонимен
Анонимен
01.02.2022 18:41 18:41
Отговор до  Боримиров

Е как ще предаде оръжията когато се извършва преврат

1488
1488
01.02.2022 18:45 18:45

къде видяхте режим ,преди време си беше супер социализъм ,сега е анархия ,демокрация …потрессссс!!!!!!

miroslav
miroslav
01.02.2022 18:56 18:56

Navremeto sa se garmqli bez preduprejdenie,no e imalo povod vse pak i narejdane nqkoi da otide s grupa vaorajeni maje i da izbiva bez preduprejdenie i bez da mu trepne savestta, starovremenen terorizam! Mir na telata im i na pametta im na tezi zaginali hora ot auditoriqta,Ne sa zabraveni i v dne6no vreme!

Back to top button