Любопитно

Две международни награди спечелиха хористите на Елена Цветкова

С две награди от XIV международен хоров фестивал „Сребърни камбани“ в Латвия се окичиха певците на Елена Цветкова.

Трета награда в категория „Детски хорове“ спечелиха момичетата и момчетата от детски хор „Орфей“ при Младежки център. Талантливите хасковски деца се състезаваха в най-многобройната категория, в която участваха детски хорове от музикални училища, лицеи и училища по изкуства от Русия, Полша, Украйна, Беларус, Молдова, Армения. Орфейци изпълниха „Аве Мария“ от Алберти и „Dona nobis pacem“ oт Мери – Лин Файтфул.

Дамите от вокален ансамбъл „Орфей+“ също спечелиха III награда, но в категория „Вокални ансамбли“. Съставът съществува само от 5 години и това е първата му награда от международен хоров форум. Те се представиха с изцяло православна музика – „Отче наш“ от Кедров и „Тебе поем“ от Добри Христов. В тяхната категория конкуренцията също бе голяма – участваха хорове от консерваториите в Нижни Новгород, Русия и Коми, от колежа по изкуства „Чайковски“, колеж по педагогика и изкуства в Санкт Петербург, казахски хор на филхармонията в Казахстан.

Хоровият фестивал „Сребърни камбани“ се провежда за четиринадесети път в Даугавпилс, Латвия. Това е първото му онлайн издание, но в него участваха 150 състава с над 3 000 певци от 18 страни – Полша, Чехия, Украйна, Беларус, Молдова, Русия, Казахстан, Армения, Китай, Румъния и др. Детски хор „Орфей“ и вокален ансамбъл „Орфей+“ бяха единствените представители на България, на фона на 90 хора от Русия.

Журито, което оценяваше изпълненията бе съставено от изявени хорови специалисти, диригенти и преподаватели от Испания, Норвегия, Латвия, Русия, Румъния, Украйна, Беларус и Китай, а председател бе американският диригент и преподавател проф. Тим Шарп – артистичен и изпълнителен директор на Тулса Хор, Директор на иновациите за Trevecca Център за иновации в изкуствата на университета в Нешвил, Тенеси.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button