Регион

Общините искат държавата да създаде фонд за ремонти на четвъртокласни пътища

Сдружението на общините в България предлага да има специален фонд за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в страната. Разговаряхме с финансовия министър Асен Василев да бъдат предвидени 300 милиона лева годишно за целта и се надяваме предложението да бъде прието, обясни пред Haskovo.info кметът на Димитровград и заместник – председател на Сдружението на общините в България Иво Димов.

В община Димитровград част от общинската пътна мрежа е напълно ремонтирана, но има отсечки, които по-скоро приличат на лунен пейзаж като основния път за село Крум. Там строители не са влизали от десетилетия. За да бъде оправен пътят са нужни няколко милиона лева. Общината няма как да ги отдели и единственият вариант е да ги отпусне държавата. Тя вече е дала 2 милиона лева за подобни нужди. С тях е ремонтирана алтернативната отсечка към селото, която тръгва от самия град.

Път
Двете отсечки към село Крум

За да получи една община подобни средства за ремонт на четвъртокласни пътища досега се разчиташе на постановленията на Министерски съвет, с които държавата отпуска пари на кметствата. Това обаче обикновено става след молби и договорки и винаги има и доволни, и недоволни, казва Иво Димов.

Именно затова Сдружението настоява да има предвидимост и планиране. Ако бъде създаден фонд със заделени пари за ремонт на общинските пътища, той ще се управлява от МРРБ и ще се кандидатства с проекти от страна на общините. Така всички ще са равнопоставени, допълва Димов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ИТН
ИТН
06.02.2022 17:00 17:00

маафията герб съсипа българия

Back to top button