Хасково

Приеха облекчения за децата в предучилищна група и общежитията в Хасково – ВИДЕО

Хасковският общински съвет прие единодушно две докладни с облекчения, на които вносител е кметът Станислав Дечев.

С едната докладна родителите на деца в задължително предучилищно образование се подпомагат в размер на 100% от дължимата такса за храна. Става въпрос за периода от 1 януари до 31 март 2022 г. Такса не заплащат и родителите, които са в целевата група по проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ на МОН.

Размерът на подпомагане се приема ежегодно от общинския съвет след определянето с акт на Министерски съвет на средствата от държавния бюджет по Закона за предучилищното и училищното образование. Такъв акт все още липсва, но общината е направила анализ, че по бюджета на детските градини остават пари, които могат да покрият разхода за подпомагането на родителите за 3 месеца през 2022 г. След приемането на държавния бюджет, правителството ще издаде решение за размера за подпомагане през 2022 г. После общинският съвет ще може да приеме ново решение за подпомагане на родителите от април до декември 2022 г.

С втората докладна отпада таксата от 25 лв. за общежитие на учениците. В докладната е посочено, че учениците от другите населени места, които идват да учат в Хасково и са на общежитие намаляват ежегодно. През 2019 г. те са 567, през 2020 г. – 542, а през 2021 г. – 486. Според кмета тези процеси водят до неблагоприятни последици, както за образователната система в Хасково, така и за местната икономика. С отпадането на таксата за общежитие се цели да се запазят учениците, както и при възможност да се увеличи техният брой.

Съветникът от ГЕРБ Тодор Кръшков оттегли докладната си, която предлагаше намаляване на таксите за храна, които плащат потребителите на Домашния социален патронаж.

В началото на онлайн сесията, която започна с технически проблем, съветникът Камен Тодоров прочете декларация от името на БСП, с която критикува управлението на общината и дейността на общинския съвет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button