Любопитно

В Хухла празнуват Трифон Зарезан със зарязване на лозата, музика и танци

В ивайловградското село Хухла вече празнуват Трифон Зарезан.

Празникът се отбелязва всяка година, като в последно време не винаги е на 14 февруари, а в съботата преди това. Идеята е хората да са по-свободни, защото има много гости от страната. В селото има и младо семейство от Германия, което също се приобщава към българските традиции, разказа пред Haskovo.info Златка Илчева, която е била 3 мандата кметски наместник на селото.

Празник

За празника се приготвя пита с пара. На който се падне парата е следващият Трифон. Тази година Трифон е Николай Гайдаджиев, който със съпругата си Здравка са направили голяма подготовка за празника. Николай е станал в 3 часа сутринта и е започнал приготовленията. Освен ястията е осигурена и музика. На площада е била зарязана лоза, а след това е започнал празникът с много танци и настроение.

ПразникЧиталището в селото е обновено с помощта на живеещата в Германия Яница Каплан, като неговата роля е съхранението и предаването на традициите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button