Хасково

27 украинци вече потърсиха подслон в Хасковска област, очакват да пристигнат още

27 бягащи от войната в Украйна вече са потърсили спасение на територията на Хасковска област. През уикенда се очаква да пристигнат още хора, съобщават от областната администрация.

По данни на администрацията 12 украински граждани са пристигнали в област Хасково на 2 март, а на 4 март още 15. „В близките часове ще дойдат още, като детайлите се уточняват своевременно. Действията ни са съгласувани с отговорните за процеса институции. Информираме пристигащите от Украйна какъв е статутът им, както и какво трябва да предприемат, за да бъдат регистрирани като бежанци на наша територия ако пожелаят това“, е коментирала областният управител Катя Панева.

Новодошлите са основно жени и деца. Те са прегледани от медици, направени са им и COVID-тестове. Настанени са в хотели в Минерални бани и село Радиево. Те са информирани, че може да им бъдат осигурени и лични жилища, но засега искат да са заедно. Над 10 човека към момента са изявили желание да приемат семейства, допълват от Областната администрация. Там засега официално информация за жилища, с които разполагат, са подали общините Димитровград и Свиленград.

Хасковският клуб по тенис пък е приютил украинка с две деца. Осигурени са им подслон, храна, както и безплатни тренировки.

Преди седмица Областна администрация – Хасково откри телефон 0886 62 26 77, всеки ден от 9 до 17 часа, за хора, желаещи да предоставят подслон, дарения, информация за пристигащите в областта, както и за представители на общинските координационни центрове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гъливер
Гъливер
06.03.2022 9:13 9:13

Напълнихме ДПС-рските хотели… Бейовете са доволни – хем пари от държавата, хем свободни украинки без мъже… Очакваме посещения от Кърджалъка и Турция… Сериозно!

Рапър
Рапър
10.03.2022 14:11 14:11

Мисля , че с право казвате, че от ДПС-то точно това чакат: свободни украинки

Back to top button