Хасково

Доброволци координират подслоняването на украинци в Хасковско

Доброволци от Хасково и Димитровград се заеха с координация на процеса по подслоняването на бежанците от Украйна в областта.

Целта е украинците да получат качествена помощ на всички етапи – от правна помощ, през регистрация, получаване на временна закрила, настаняване. Вече има много хора, които желаят да предоставят жилищата си, но няма възможност да поемат режийните разходи. Доброволците се свързват с хора, които са готови да поемат разходите. Има и хасковски заведения например, които поемат изхранването на украинците, обясни пред Haskovo.info Марина Ташева от фейсбук групата Помощ за украинските бежанци Област Хасково.

Доброволците поддържат връзка с институциите, за да координират процеса по подслоняването на чужденците. Ежедневно с групата се свързват хора, които искат да помогнат. Вече са подпомогнати няколко семейства от Украйна. Чакат се още семейства бягащи от войната, за които има спешна нужда от жилища.

Групата не приема парични дарения, като помощта е под формата на купони за храна, за да могат чужденците да си вземат каквото им харесва. За децата, които се записват в хасковските училища, се търсят таблети.

2 коментара

  1. Нали им осигуряват хотели с изхранване?? Като не искат статут на бежанец, не получават нищо, освен закрила! Тогава защо ще ги издържаме ние??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button