Хасково

318 украинци са подслонени в Хасковска област, търсят се още жилища

318 са украинските граждани на територията на Хасковска област, от които 162 жени, 114 деца и 42 мъже. В хотели се намират 152 души, а на частни адреси – 166, съобщават от областната администрация.

Регистрирани в системата за предоставяне на временна закрила са 212 човека. Издадените регистрационни карти на чужденец с предоставена временна закрила са 142. От регистрираните децата до 14 г. са 70, от 14 до 18 г. – 17, а пълнолетните са 125, е станало ясно на поредното заседание на Кризисния областен щаб, свикано от областния управител Катя Панева.

По информация от Националния щаб има лек спад на влизащи в страната украински граждани. 130 369 са дошли в България от 24 февруари до 30 март, от които 68 893 са я напуснали, а 59 665 са останали. За последното денонощие са пристигнали 2 454 украинци, от които 810 са останали, другите са преминали транзит. Министерски съвет реши да удължи до 15 април възможността лицата с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна в резултат на военните действия, които са влезли и останали в България, да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила. Така и хората, които все още не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат подкрепа от държавата, се казва в решението.

Заседание

Обсъдeно е къде да бъдат пренасочени намиращите се в хотели, след като изтече определеното време за престой в тях. Панева апелира общини, фирми и граждани, ако имат свободни жилища и могат да ги предоставят, да се обърнат към Областна администрация – Хасково.

13 са насочените в информационната система деца и ученици, като 2 са в предучилищна възраст. 6 от тях, сред първите записани, се обучават в електронна среда. Останалите все още не са в училищна среда, тъй като трябва да извървят определената от Министерството на здравеопазването процедура. Ако има ученици, родителите на които желаят да ги запишат в начален етап на обучение, трябва да го направят до 31 март. За по-големите срокът е 14 април, за да бъдат насочени към училища. Държавата осигурява безплатно обучение по български език като чужд само на ученици до 16-годишна възраст. 4 от децата имат завършен имунизационен статус, които ще могат да започнат училище. За останалите е създадена организация за ваксиниране в кабинет на РЗИ.

В бежанския център в Харманли към момента са настанени хора от арабски произход. Капацитетът е запълнен на 43% – 1200 човека, повечето от които са сирийски граждани. Ако има подадени молби към центъра в Харманли за настаняване на украински граждани, те трябва да бъдат насочвани към РПЦ – София, в квартал „Овча купел“.

Работодатели вече изразяват желание да наемат украински граждани, но трябва да се реши проблемът с адресната регистрация, за да бъдат записани в Бюрото по труда. Тези, които са се сдобилите с личен номер на чужденец, ако отговарят на съответните изисквания, могат да получават еднократна помощ от 375 лева. За месечна помощ трябва да са регистрирани в Бюрото по труда, както и да имат определени часове труд.

Дарителите към БЧК – Хасково са 139, като има и 6 фирми. Налични са хигиенни материали, спално бельо, одеяла, дрехи, обувки и др. Към момента са подпомогнати 14 семейства с 24 деца. 7 са семействата от Хасково, в Димитровград са 2, в Минерални бани – 5. На други 3 семейства, в Хасково и Димитровград, са предоставени хранителни продукти.

Помислено е и за психологическа помощ. Доброволци и фондация „Поради усмивка“ могат да организират занимания с деца през уикендите, без значение от тяхната възраст. Други доброволци също помагат в организацията по приемането и настаняването на бягащи от войната граждани на Украйна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button