Хасково

100 000 лв. глоби за месец от екоинспекцията в Хасково

11 наказателни постановления на обща стойност 99 000 лв. са издадени през март от РИОСВ – Хасково.

Извършени са 162 проверки на 148 обекта, като са съставени 7 акта и са дадени 77 предписания. Събраната сума от наказателни постановления, включително за предишни период, е 14 742 лв.

С 82 000 лв. за различни нарушения е глобен ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. По Закона за опазване на околната среда са наложени две санкции. Първата е за 30 000 лв. заради неизпълнение на условие от Комплексното разрешително, изискващо количеството на биомасата при съвместно изгаряне на въглища и биомаса да не надвишава 20% от общото количество гориво. Втората глоба е в размер на 40 000 лв. и е за изпускане на неорганизирани емисии от източната и западната страна на сградата на котелното помещение, което е нарушение на условие от Комплексното разрешително. Централата е санкционирана още с 9 000 лв. за неизвършена техническата рекултивация съгласно Комплексно разрешително на двете секции на сгуроотвал „Горен буюк“ и първа секция на сгуроотвал „Галдушки ливади“. Има санкция и от 3 000 лв. за изпускане на отпадни води, които не отговарят на ограниченията, разписани в комплексното разрешително при извършен собствен мониторинг.

Сред глобените с 4 000 лв. е и физическо лице за незаконна автоморга в землището на Любимец. На Община Любимец е наложена санкция в размер на 2 500 лв. за неизпълнение на предписание за почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци в местност „Глините“ в землището на село Георги Добрево. С 1 000 лв. е санкционирана Община Хасково за изпускане на отпадъчни води от Регионално депо за неопасни отпадъци край село Гарваново. Наложена е санкция в размер на 2 500 лв. на Община Стамболово за неизпълнение на предписание за неподадено в Басейнова дирекция заявление за издаване на разрешително за заустване на отпадъчни води от канализацията на селата Поповец и Зимовина.

През март са приети 20 сигнала от граждани, като на „Зеления“ телефон са постъпили 14 от тях. Почистени са 9 нерегламентирани сметища. Изпълнено е предписание за извършен ремонт на аварийната задвижка на сгуроотвал „Галдушки ливади“ на ТЕЦ-а в Димитровград и е прекратено изтичането на неутаени и непречистени води и натрупването на отложения в дерето, вливащо се след сгуроотвала в река Марица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button