Регион

След протеста: Проверка на „Басейнова дирекция“ на яз. „Ивайловград“

ВЕЦ „Ивайловград“ е преработил водни количества, които са по-големи от постъпилите в язовир „Ивайловград“ в края на миналата седмица. Това е констатацията след проверка на място от „Басейнова дирекция“ ден след протеста на рибари и местни жители в Малки воден.

Недоволството на хората е породено от поредното намаляване на водата в язовира, което в момента е фатално за рибата, тъй като освен възрастните екземпляри се унищожава и хайверът, който се отделя в момента. Те настояват да бъдат взети мерки срещу източването на водния обект като се гарантира минимално ниво, което да позволи размножаването на рибата.

От „Басейнова дирекция“ съобщават, че обемът в язовир „Ивайловград“ към 26.04.2022 г. е 111 милиона куб. м., което е повече от обема на язовира в началото на април. Тогава във водоема е имало близо 105 милиона куб. м. вода. Уточнява се, че използването на водите се осъществява в съответствие с утвърдените количества посочени в графика за месеца, като в него е заложено, че режимът на работа на централата трябва да е съобразен с постъпващия в язовира приток с цел осигуряване на благоприятни условия през размножителния период на рибите.

След установяване на всички обстоятелствата по случая и при наличие на достатъчни данни ще бъде образувано административнонаказателно производство срещу отговорните лица, допълват от „Басейнова дирекция“.

Рибари протестират заради измиращата риба в язовир „Ивайловград“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button