Любопитно

Непоказвани археологически находки в нова изложба в Димитровград

„Осем хилядолетна история“ се казва най-новата изложба, която ще бъде открита на 5 май от 17:30 ч. в зала „Археология“ на Исторически музей – Димитровград, съобщават от общината.

Тя има за цел да представи историята на района от неолита до идването на османските турци по нови археологически данни. В нея са включени над 400 предмета от различни епохи. Всяка една от тях е представена с находки от най-добре проучените обекти към този момент.

Изложбата тематично е разделена на четири големи модула – Праистория, Медна, Бронзова и Желязна епоха, Античност и Средновековие. Специално място е отделено на един от най-интересните и добре проучени обекти на територията на общината в местността Жельова чешма край село Крепост. Там на практика животът е започнал от неолита, в края на ІV в. пр. Хр. е създадено обручище с почит на Тракийския конник, което по-късно се трансформира в християнско култово средище.

В тази изложба за първи път в Димитровград ще бъдат представени новите археологически находки открити на „Светилище на нимфите“ край село Каснаково. Наред сред популярните вече скулптури на жрица на богинята Изида и глава на сатир, може да се види и колективна монетна находка от почти 160 бронзови монети.

В изложбата пак за пръв път са включени и предмети открити при спасително археологически проучвания на автомагистрала „Марица“ край село Великан. Сред по-интересните от тях са биметална фибула, прешлени за вретено, средновековни накити, печат, пръстен печат, копчета, колани токи, керамични съдове и др.

Автор на изложбата е Нели Кръстева, уредник – зав. отдел „Археология” в Исторически музей Димитровград. В нея са използвани снимки на Славян Костов, Николай Добрев, Ясен Кирилов и Христо Тотев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button