Хасково

Еднофамилни къщи в 4 общини в Хасковска област ще се санират с евросредства

Еднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски средства. Условието е те да се намират в 50-те големи общини в страната. Сред тях попадат общините Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград, съобщават от МРРБ.

Парите ще са по програмата „Развитие на регионите“. Ще се финансират проекти, идентифицирани на базата на подхода „отдолу-нагоре“, които са отразени в плановете за интегрирано развитие на общините и интегрирани териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране. Моделът за подкрепа на мерките все още е в процес на разработване. Уточнява се и общият брой сгради, които ще могат да се финансират, уточняват от министерството.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас.

При изпълнението на мерките по програмата се предвижда използване на финансови инструменти за някои от планираните интервенции, които ще стимулират реализирането на приходогенериращи инвестиции и предоставянето на дългосрочни заеми с ниска лихва при благоприятни условия. Подкрепа чрез финансови инструменти ще се предоставя включително в комбинация с безвъзмездна финансова помощ в една операция.

Към настоящия момент собствениците на еднофамилни жилищни сгради могат да реализират мерки за енергийна ефективност чрез заемно финансиране от Фонда на фондовете, допълват от МРРБ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button