Регион

Полицейски спецоперации ще пазят реколтата от кражби в Хасковска област

От полицията и пожарната взимат мерки за опазване на реколтата и гарантиране на реда при прибирането й, съобщават от областната дирекция на МВР в Хасково.

C цeл пpeдoтвpaтявaнe нa ĸpaжби и залавяне на крадците пpeз цeлия зeмeдeлcĸи ceзoн пo paйoни периодично щe бъдaт пpoвeждaни cпeциaлизиpaни пoлицeйcĸи oпepaции и пpoвepĸи. Предстоят срещи с кметовете, с председателите на земеделски кооперации, с управителите на фирми и земеделски производители за уточняване на конкретни стъпки в охраната на масивите и складовите бази за съхранение на прибраната продукция. При необходимост ще бъде осигурявано засилено полицейско присъствие и в районите с обособени пунктове за изкупуване.

За превенция на пътни инциденти и спазването на Закона за движение по пътищата ще се провеждат системни проверки на пътни превозни средства, транспортиращи селскостопанска продукция. Ще има засилен контрол и на превоза на товари и хора, наети за събиране на реколтата.

С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари в горския и земеделския фонд. В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Огнеборците препоръчват да не се пали огън на открито във ветровито време. Вятърът способства за бързо разпространение на пожара и това е особено страшно, ако е в близост до горски масив или стопански постройки. Паленето на огън в селските дворове също крие сериозна опасност, поради плътното застрояване в граничещите със съседите места. В никакъв случай не трябва да се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Не трябва да се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

Със заповед на областния управител е определен пожароопасен сезон в горските територии на Хасковска област от 1 април до 15 ноември. Забранено е паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button