Любопитно

Гергьовски събор в Капитан Андреево

Народни обичаи, свързани с християнския празник Гергьовден, възродиха в свиленградското село Капитан Андреево.

На гергьовския събор, който се провежда за втори път, жителите на крайграничното село бяха поздравени от кмета Милен Милушев. Той благодари на всички за труда и борбеността им през годината и пожела берекет и мир в страната.

Малки деца, облечени в народни носии, посрещнаха с полски цветя участничките в обичая. С радостни песни жените се отправиха към кошарата, в която с любов е отгледано Гергьовското агне, за да я окичат с китки и зелени клони. Прозвуча благослов за здраве и изобилие в кошарите.

Празник

На люлките, украсени с върбови клони и цветя, се залюляха дечица и малки моми. А на селския площад започна веселба с участието на танцов състав от харманлийското село Доситеево и групи за народни песни от община Свиленград. За празничното настроение се погрижи оркестър „Димитровград“. За всички участници бе осигурен вкусен обяд.

Фестивалът бе организиран от читалище „Нов живот 1930“ в Капитан Андреево с любезното съдействие на спонсори от района, разказа пред Haskovo.info Клара Методиева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button