Любопитно

Показват сабя на Христо Ботев в Нощта на музеите в Хасково

Една от сабите на Христо Ботев ще бъде показана на 14 май в зала временни експозиции, съобщават от Регионалния исторически музей в Хасково.

Освен нея гостите ще могат да разгледат изложба, която разказва за живота и делото на поета и революционер. Тя се състои от 17 пана и е предоставена от Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер. Сабята принадлежи на РИМ – Враца и ще остане в Хасково за 10 дни. Временната експозиция е подредена по повод 18 май – Международния ден на музеите. В тази връзка в събота ще се проведе Европейска нощ на музеите, които ще бъдат отворени за безплатни посещения. РИМ – Хасково ще работи от 18 часа до полунощ. Временната експозиция, посветена на Христо Ботев, ще бъде открита в 18:30 часа.

Сабя

Сабята, която е изложена в Хасково, е една от тези, за които се предполага, че е била с Ботев по пътя му между Козлодуйския бряг и Врачанския Балкан. Тя е предадена през 1976 г. на Регионалния исторически музей – Враца от игумена на Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Предполага се, че сабята е донесена в манастира от манастирския слуга Нено Нецов след решаващото сражение и гибелта на Ботев в подножието на връх Камарата. При предаването й сабята е била със счупена кания. Едва през 1882 г. е поръчана изработката на нова кания във Враца, разказва Нели Стоянова, уредник отдел „История на България XV – XIX век“ в РИМ – Враца.

Сабята е укрита и пазена в манастира в продължение на столетие. Тя представлява румънска офицерска сабя, дълга 1,03 м, а само дължината на острието е 88,5 см. Ръкохватката е костна изработка, облечена в пиринч и богата инкрустация. Има триконечен предпазител от пиринч със стилизирани релефни растителни орнаменти. Ширината на острието е два и половина сантиметра. В долната й част е инкрустиран държавният герб на Румъния с надпис „Nihil sine Deo“ („Нищо без бог“).

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button