Външни публикации

Увеличение на потребителските кредити за електроника

Стоковите кредити отдавна не са новост в България. В положение на неясна и нестабилна световна икономика, те се явяват като сигурно решение за закупуване на електроника. Разберете защо българите се доверяват на този тип потребителски кредити при покупката на най-новия модел смартфон, лаптоп или телевизор:

Ръст в кредитирането през 2021 г.

Края на 2021 година беляза съществено подобрение в общото състояние на икономиката на страната. Това стана видно и от лихвената статистика на БНБ, според която за декември 2021 г. се наблюдава понижение с 0.45% при средния лихвен процент на потребителските кредити спрямо същия месец за 2020 г. Като допълнение, годишният процент на разходите (ГПР) по същия параметър отбеляза понижение с 0.49%.

Като цяло, 2021 г. ръст от 16% при средния размер на исканията за финансиране на покупки на стоки на изплащане. Точната сума е 695 лв., с цели 95 лв. повече от средната сума за 2020 г. Най-често купуваните продукти на изплащане са лаптопите, смартфоните и пералните. Сред основните причини за прибягването към стокови кредити е посочено желанието на потребителите да закупят по-качествен и енергоефективен продукт.

Увеличение на средните цени на най-търсените модели електроника

Като основна причина за по-голямото търсене на климатици се посочва увеличението на цените на газта и горивата. Кратка справка в категория климатици показва, че най-търсеният модел за 2021 г. е с цена от близо 1000 лв. Почти идентична е била и цената на най-търсеният модел климатик за 2020 г. И двата моделя притежават еднакви параметри – отопление и охлаждане, тих режим, йонизираща функция, антибактериален филтър и други.

Ръст с 31% има и при средната цена на най-търсените лаптопите. През последната година, търсенето на устройства нарасна заради работата от вкъщи и онлайн обучението. Ето защо, повечето потребители са се ориентирали към среден до висок клас лаптоп на цена от малко над 1200 лв. Той е с последно поколение процесор, външна видео карта, SSD хард диск и модерен дисплей.

Безспорно, най-големият ръст се наблюдава при цените на мобилните телефони. За 2021 г., най-търсеният модел смартфон е със средна цена 1500 лв. или с 63% повече от този през 2020 г. Най-честите екстри, които потребителите търсят включват екран с камера с висока резолюция, 5G връзка, мощен процесор и други.

Подобна е и ситуацията при телевизорите на изплащане. Потребителите са увеличили с около 200 лв. ценовия диапазон на желаните от тях модели. В повечето случаи става въпрос за телевизори с 55-инчови екрани, 4K UHD резолюция и модерен процесор. Това позволява на клиентите да използват смарт устройството за свързване към стрийминг платформи, инсталиране на приложения и много други.

Естествено, целта при всяка покупка е намирането на оптимален баланс между качество и цена. В такива случаи, често пъти взимането на бърз кредит до заплата или план за изплащане увеличава многократно възможностите за изпълнение на тези условия.

Тенденции при потребителските кредити за новата 2022 г.

Новата 2022 г. започна със значителен ръст в кредитите за потребление. Като доказателство, броят на новоотпуснатите кредити е нараснал с цели 50% спрямо предходната година. Въпреки това, ситуацията с увеличението на цените на основни суровини и горива като бензин и газ несъмнено ще се отрази на всички отрасли.

Според foxycredit.com, през тази година инфлацията в България ще достигне най-високите нива от 2008 година насам. Една от основните очаквани последици е намаляване на покупателната способност на потребителите. В резултат на това, фокусът ще се измести почти изцяло към погасяване на предишни задължения.

Заключение

Поради фактът, че инфлацията засяга почти всички икономически сектори, тя ще продължи до овладяване на цените на суровините и горивата, както и проблемите с доставките им. Това най-вероятно ще охлади нарастващата тенденция към търсене на потребителски кредити за текущи разходи и покупка на електроника.

Експертите от FoxyCredit отбелязват, че в периодите на криза темповете на кредитиране намаляват драстично. Като основна причина за тази тенденция се посочва завишената предпазливост на потенциалните кредитополучатели. Все пак, очакванията са по-скоро оптимистични, а потребителите да започнат по-често да теглят потребителски кредити към края на годината.

Back to top button