Хасково

Тържествена заря-проверка за Христо Ботев в Хасково

Тържествена заря-проверка по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се проведе тази вечер на площад „Свобода“ в Хасково. Тя е под патронажа на областния управител и не се е провеждала от 2 години заради пандемията.

В събитието участваха блокове от хасковското военно формирование, блокове от ученици от хасковските ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и ПГДС „Цар Иван Асен II“, Духов оркестър – Хасково. На трима ученици им прилоша, като се предполага, че е заради задушното време и газовете, които се отделяха от факлите на военните. Гимназистите бяха прегледани от медиците на площада.

ЗаряЗарята прие командирът на военното формирование подполковник Светослав Годинов, а командващ зарята беше капитан Димитър Чернев.

Навършват се 146 г. от гибелта на Христо Ботев, саможертвата на войните от неговата славна чета и от безпримерния подвиг на хилядите български революционери и патриоти, отдали живота си за Освобождението на България през революционната 1876 г.

На 2 юни от 12 часа община Хасково организира ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев пред читалище „Заря“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button