Регион

Намалиха капацитета на бежанския център в Харманли

Капацитетът на бежанския център в Харманли е намален от 2 500 на 1 676 души, стана ясно след посещението на парламентарната комисия за контрол над службите.

Проверка е установила, че има сгради, които не отговарят на условията. По тази причина тези, които не са отговаряли на изискванията са затворени.

Към момента капацитетът на центъра в Харманли е запълнен на 45% с общо 748 настанени. От тях 517 са мъже, жените са 98, а децата – 133. 732 са граждани на Сирия, 8 са от Мароко, а 4 от Ирак. С 38% е намалял бежанския поток към България от края на април досега.

По-късно комисията ще се запознае с условията в Центъра за временно настаняване към Дирекция „Миграция“ на МВР в Любимец.

В петък членовете й ще посетят оградата на границата и Тристранния контактен център в Свиленград. Председателят на комисията Десислава Атанасова каза, че през миналата година са били заделени 5 млн. лв. за укрепване на оградата по българо-турската граница, от които са използвани едва 700 000 – 800 000 лв. Останалите са върнати в бюджета. Според нея е възможно да се предложат допълнителни средства с актуализацията на тазгодишния бюджет, не само за оградата, но и за командировки, горива и ремонт на автомобили.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button