Любопитно

Над 800 посетители в хасковския музей през май

810 са посетителите в Регионалния исторически музей в Хасково през май, в това число и в етнографската експозиция в Паскалева къща.

Ръстът е в пъти в сравнение с предходните две пандемични години. Същевременно посетителите са по-малко спрямо 2019 г., преди разпространението на коронавируса.

Най-много сред посетители са учениците – 385. Половината от тях опознаха артефакти с помощта на „Търсачи на съкровища в музея“, която е на четири нива. Учители от гимназиите пък използваха експозициите, за да проведат изнесени уроци пред гимназистите.

Най-голям интерес през миналия месец предизвика показаната в залата за временни изложби сабя на Христо Ботев. Предполага се, че той е загинал с нея в ръка. Сабята се съхранява в РИМ – Враца. Наред с нея бе представена и изложба от 17 пана, посветени на живота и делото на Христо Ботев. Тя беше изпратена от НМ „Христо Ботев“ в Калофер. За шест дни изложбата беше посетена от 359 души. Това прави гостуващата експозиция най-посещаваната за последното десетилетие.

Юни също се очертава да бъде наситен с посещения. Само през първия ден от месеца експозициите бяха разгледани от почти 100 ученици. От сега вече има записани 120 търсачи на съкровища.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button