Регион

Димитровград възлага хидроложка прогноза за най-рисковите язовири

Община Димитровград възлага на софийска фирма да изготвя хидроложка прогноза за най-рисковите язовири, съобщи кметът Иво Димов.

Компанията е изработила софтуер, с който се прави прогноза на количеството на валежите, водосбора и колко вода се очаква да влезе в съответния язовир. Отчита се още колко може преливникът да изпусне за определено време. Така моделът показва предварително дали има опасност.

Софтуерът вече е изпитан за един от най-рисковите язовири – този край село Долно Белево, който е каскаден с още два язовира зад него. Хидроложкият модел се е оказал изключително точен – над 95%.

По тази причина от общината ще възложат на фирмата за следващата година да следят най-рисковите язовири, сред които са още тези край Горски извор, Голямо Асеново и Бодрово, които са дадени на концесия. В това число влиза и язовир „Черногорово“, който е ведомствен – на „Неохим“, като от общината са готови да свържат предприятието с въпросната фирма. За хидроложките прогнози от кметството ще плащат по 300 лв. годишно.

ПресконференцияИво Димов коментира още липсата на яснота за програмата за енергийна ефективност и неприетите през миналата седмица предложения за промяна в Закона за обществените поръчки, които рефлектират върху работата по действащите проекти в общините.

„Хората непрекъснато ме питат дали да санират жилищата си сами, или да изчакат средствата от Плана за възстановяване и устойчивост в частта за енергийна ефективност. Не мога да им отговоря кое е по-добре за тях, защото няма никаква яснота към момента по темата. Това, което се знае от насоките, които са ни дадени е, че първо трябва да има регистрирани сдружения на собствениците и второ те сами ще плащат енергийното и конструктивно обследване за жилищата си, според намеренията на управляващите“, Димов.

122 са сдруженията на територията на община Димитровград, които са подадени към Българската банка за развитие още от предходната програма. От тях 62 са сдружения в панелни блокове и 60 в тухлени. Кметът сподели, че се очаква управляващите да насочат целия процес по санирането към консултантски фирми и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за разлика от първата програма, когато общините бяха основен бенефициент на всички процеси. Това ще затрудни контрола върху изпълнението, както и комуникацията от страна на гражданите при осъществяване на ремонтните дейности, очаква градоначалникът.

„Другият проблем, който се очертава пред общините и бе поставен на Общото събрание пред премиера Кирил Петков е приемането на законодателна основа, която да позволи да бъдат актуализирани цените при изпълнението на проекти. След като миналата седмица не бяха приети предложените промени в Закона за обществените поръчки, общините са изправени пред сериозна невъзможност как да продължат работа по текущите договори. Липсата на законова рамка и разписана методология за актуализация на цените възпрепятства фирмите, които са оферирали дадени цени преди година и половина да ги изпълнят, заради галопиращата инфлация“, каза Димов, който е и зам.-председател на НСОРБ.

Над 2 млрд. лв. са проектите, изпълнявани от общините в страната, а липсата на ясна методология за актуализация на договорите по тях се превръща в сериозна спънка и много от фирмите ще се оттеглят от договорите, счита Димов. Кметът даде за пример и няколко проекта на територията на Димитровград, сред които тези за ОДТ „Апостол Карамитев“ и Културен дом „Химик“. Дейностите по театъра са изпълнени на 80%, но при кино „Химик“ остава да бъде извършена по-голямата част от ремонта, а повишените цените на материалите и услуги възпрепятстват фирмата да го продължи.

Подобен е казусът с парк „Марица“, където общината има спечелен проект, но забавянето на повече от година на съгласувателни процедури с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство прави неактуални заложените в началото на проекта цени, които за някои от материалите вече са двойни. Общината ще настоява да бъде удължен договорът, за да се изчака решение на национално ниво. Другият вариант е да се прекрати договорът и да се обяви нова процедура, но това предполага известен риск, при който могат да бъдат загубени европейските средства, сподели притесненията си Иво Димов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button