Регион

Зам.-министър Христанов в Странско: За поредна година очакваме добра зърнена реколта

Жътвената кампания в община Димитровград беше официално открита на традиционния Тракийски жътварски събор в село Странско.

Сред официалните гости беше заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, съобщават от аграрното ведомство. Той заяви, че за поредна година се очаква добра зърнена реколта. „В момента са налице всички предпоставки тя да бъде прибрана навреме. Това се случва благодарение на труда на земеделските производители, на натрупаните знания, умения и опит в сектора, както и на развитието на аграрната наука“, допълни заместник-министърът.

ЖътваТой посочи, че реколтата ще е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ към трети страни. „През последните години зърнопроизводството в България бележи ръст благодарение на трайната тенденция за увеличение на средните добиви и все по-мащабното използване на модерна земеделска техника на полето“, каза още аграрният заместник-министър. Христанов отбеляза, че българската пшеница е с доказани качества и това предполага да се произвежда хлебна продукция, която да отговаря на високите критерии на потребителите.

ЖътваТракийският жътварски събор се провежда за осемнадесета година. След ритуала по зажънването по традиция в парка на селото започна богата фолклорна програма с участието на над 25 изпълнители и фолклорни колектива от общините Опан, Чирпан, Карлово, Сунгурларе, Хасково и Димитровград. Отличените в надпяването ще получат медали, грамоти и плакети предвидени от организаторите.

Гостите на събора могат да разгледат изложение на земеделска техника, както и изложение с участието на производители на хляб и хлебни продукти под наслов „От нивата до трапезата“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
miroslav
miroslav
18.06.2022 20:54 20:54

eeeei vijte babite kak janat demonstrativno,no ot sarce i vijte tazi rusata kak se radva che e na bezopasno mqsto sred tqh,napravete sravnenie za trud, i manikyur i silikon po ustnite za hubavi sv…i

Dgd
Dgd
20.06.2022 10:11 10:11

Дядо попе вземи си го тоо Катраник

Back to top button