Любопитно

И Тополовград преписа „История славянобългарска“

1 424 души от 12 общини са преписвали „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Сред тях е и община Тополовград, където организираха и литературна вечер, посветена на народния будител.

Идеята за масово преписване на Библията на България възниква преди 10 години. Страниците са събрани в една книга. Сега към нея се прибавят още 12 преписа, направени в 179 читалища, училища, църковни настоятелства, библиотеки. Инициативата е посветена на 300 г. от рождението на Св. Паисий Хилендарски, 60 г. от канонизирането му и 260 г. от написване на „История славянобългарска“.

Всеки който преписва „Историята“, по някакъв начин общува с Паисий, който спира при него, докосва се до неговото сърце и му дава сили да продължи напред в нелекия житейски път на всеки човек, казва йеромонах Гавриил, епитроп на Зографския манастир в Атон.

12-те преписа, събрани, подвързани и надписани потеглиха от Стара Загора към Зографския манастир в Света гора. В продължение на 40 дни те ще бъдат поставени до черновата на „Историята“, написана от ръката на Паисий. След това екземплярите ще бъдат върнати на съответните общини за съхранение.

Кулминацията на честването на трите годишнини е днес в Банско. Паметникът на Паисий там, открит през 1977 г., е дело на скулптора Стою Тодоров, който от Хасково тръгва по пътя към голямото изкуство, припомня Haskovo.info.

История

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button