Любопитно

Хасковски ученик грабна наградата на публиката на национален фестивал

Стилиян Язаджиев от клуб „Еко Шампиони“ към хасковското СУ „Св. Паисий Хилендарски“ грабна наградата на публиката на националния фестивал „Младите – за Земята“.

Петокласникът спечели сърцата на гостите на фестивала с разнообразните решения, които предлага за справяне с проблема с незаконната сеч на дървета. Те включват както информиране на гражданите за проблема и повишаване на активността им чрез подаване на сигнали, когато са станали свидетели на незаконна сеч, така и санкции за нарушителите, които включват не само парични глоби, но и задължението за засаждане на 5 пъти повече дървета от изсечените.

НаградиСтилиян планира да надгради няколко успешни инициативи. Сред тях е „Стара хартия за нова книга“, чрез която само за годините от 2017 до 2019 г. хасковските деца са събрали 16,4 тона стара хартия, с което са спасили 213 дървета и инициативата за отглеждане на широколистни дървета. Друга инициатива е „За всяко дете по дръвче“, в която тази година взеха участие близо 600 деца от Хасково. По време на фестивала ученикът демонстрира много атрактивен метод за рециклиране на стара хартия чрез превръщането й в картички със семена за засяване. Представи и широко използван метод за залесяване на големи обезлесени площи чрез глинени топчета.

Фестивал „Младите – за Земята“ се проведе на 19 юни в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той беше организиран от Фондация ХАЛО, Фондация „Сай Хай“ и Сдружение „Образование без раници“ с инициативата „Стани застъпник за Земята с Кан Академия!“. Събитието имаше за цел да повиши информираността и ангажираността на ученици и млади хора в България по теми за опазването на биоразнообразието, предотвратяване на екологични проблеми и адаптиране към климатичните промени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасково
Хасково
21.06.2022 15:59 15:59

Браво, нека повече деца се включват в такива инициативи, за да покажат , че не трябва да си само от София за да те забележат или да спечелиш нещо. Браво и на другите деца от Хасково , които се включиха в този клуб ЕкоШампиони и защитаваха своите каузи.

Back to top button